Hakkımda

Fotoğrafım
2001 yılında Gaziantep üniversitesinde doğa konusunda eğitimleri başladı. Üniversite bünyesinde ilk defa Gaziantep Üniversitesi Çevre Topluluğunu kurdu. Topluluk bünyesinde Türkiye’nin birçok yerinde doğayla ilgili eğitim çalışmalarına katıldı. Gaziantep genelinde doğa koruma projelerini gerçekleştirdi.Kuş gözlem topluğunun temellerini atılmasında yardımcı oldu. İki yıl kadar Başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Doğaya ve tabiata daha yakın olmak ve tanımak amacıyla Türkiye Dağcılık Federasyondan bir dizi eğitimler alarak, konusunda eğitmenlikler görevinde bulundu, halende lisanslı olarak faaliyetlere katılmakta ve görev almakta. Üniversite bünyesinde 1 yıl yamaç paraşütü eğitimi aldı, 2002 yılında Türk Hava Kurumu Eskişehir İNÖNÜ paraşüt okulundan T-10B Paraşüt sertifikası aldı. Bazı aralıklı zamanlarda Atlas dergisinde staj niteliğinde bulunup, Yeşil Atlas sayfası için çalışmalarda bulundu. Üniversite yıllarında Fotoğrafçılık’ da Siyah- Beyaz TAB eğitimi alarak, üniversite bünyesinde sergilere katıldı. Doğa Fotoğrafçılığıyla uğraşmaya devam ediyor. Doğa koruma çalışmalarına aktif olarak Doğa Derneğinde ve Doğa Kültür ve Yaşam Derneğinde sürdürüyor.

31 Aralık 2011 Cumartesi

Anadolu Ejderi \ ÇÖL VARANI (Varanus griseus)

Yanı başınızdaki tarlada 1.5 metre boyunda bir kertenkele düşünün! İlk bahar ayından, Eylül sonuna kadar tarlanızda, bahçenizde olmaya devam edecek. Ne yaparsınız? Barış içinde geçinir gider mi,yoksa hepimizin aklına ilk gelen mi yapardınız ?  

İşte Şanlıurfa’da ki çöl varanı böyle bir hikaye ile başlıyor. 2005 yıllında bölgede ilk koruma çalışmaları yaparken çöl varanının yaşadığı köylerdeki halk bu 1.5 m büyüklüğünde canavarı öldürüyor ve bunu anlatırken de övünüyorlardı. Bir takım sohbet ve farkındalık çalışmaları sonunda sorduk neden öldürüyorsun? Cevap belli “çok çirkin ve büyük”,  diğer sorumuz şimdiye kadar halktan birine zarar verdi mi?. Köylü “ hımmm yok vermedi”.  “ Peki neden öldürmeyelim bu canavarı “der?  Eyyy çiftçi bu senin en yakında dostunda ondan!

Çöl Varanı dosttur, Çöl varanı Şanlıurfa’nın ün sahibi zehirli yılanlarıyla beslenir ki seni ve aileni korur! Çöl Varanı tarla fareleriyle beslenir ki ekinini, mahsulünü korur! Eyyy çiftçi çöl varanı senin dostundur.   

  
Çöl varanını artık köylüler koruyor
Bölgede daha önce yapılan çalışmalar sonucunda çöl varanının bulunduğu son yerler saptanmış, ancak bu nadir kertenkele türü tam olarak görüntülenememişti. Çöl varanı, kendisi ile aynı alanı paylaşan köylüler tarafından da biliniyordu, ancak görünüşü nedeniyle korkulan ve görüldüğü yerde öldürülen bir canlı türüydü. Yapılan koruma çalışmaları sayesinde, bölge halkı bu nadir canlıyı korumaya başladı.

Şanlıurfa doğasında bozkırların da çok güzel ve zengin olduğunu göstermek için uzun zamandır çalışıyoruz. Çöl varanı gibi çok nadir canlıların doğal alanlarında görüntülenmesi, doğanın yalnızca mavi ve yeşilden oluşmadığını Türkiye’ye ve bölgemiz insanına hatırlatmak için son derece önemli gelişmelerdir bu tür çalışmalar. Ceylan, telli turna, yaban koyunu ve buğday gibi kültürümüzde önemli yer oluşturan canlı türlerinin tümü bozkır canlılardır.
Yaptığımız bütün çalışmalarda bozkırın bölgemiz için çok önemli olduğunu vurgulamaya devam edeceğiz. Doğanın sadece çam ağaçlarından veya mavi yeşil renklerden ibaret olmadığını, bozkırında çok önemli bir doğal alan olduğunu anlatmaya devam edeceğiz.


Aslında hepimiz biraz Ahmet abiyiz, sadece tek taraflı düşünmeyip doğayı ve doğanın dengesini anlamamız gerekli. Doğal bir canlı veya doğal bir ağaçsız bozkır alanı olduğu gibi kabul etmeliyiz. İçimizdeki Ahmet abiye ulaşmalıyız.


2 yorum:

  1. Merhaba Turan bey,
    öncelikle bu güzel blogunuz icin tesekkür ederim. Bize cevremizin dogasini bütün özellikleriyle tanitiyorsunuz. Ben Urfaliyim ve güzelim memleketimde nesli tükenmekte olan varliklarin yasadigini ögrenmis oldum sayenizde. Süphesiz dogamiza sahip cikmaliyiz, ve Cöl Varani gibi eksotik ve ayni zamanda harikulade varliklara yasayabilme medyani vermeliyiz.

    Benim de kisisel bir blogum var ve cokdilli oldugum icin elimden gelene kadar kendi anadilimle kendi hemsehrilerime birseyler anlatmaya, tanitmaya calisiyorum. Bu konuda sizin blogunuz bana bir örnektir. Hazirlamakta oldugum son yazim da Urfa'nin nadir ve endemik hayvan ve bitki türleri üzerine, ve aralarinda Cöl Varani da tanitilacak. Yanliz bende Cöl varani resmileri yok... Acaba sizin ilk Cöl Varani resmini hazirlayacagim bu yazim icin kullanabilirmiyim? Tabii ki isminizi ve blogunuzu kaynak vererek.

    Size basarilar dilerim
    Saygilar
    Ferhat

    YanıtlaSil
  2. Ben bu hayvana benzer bir hayvan gordgö.amasyada kayalık bir bolgböl ku yuvalarını gözetliyor du. Boyu 1 metre vardı. Bizi görünce o bizden kaçtı .
    Biz de ondan

    YanıtlaSil