Ülkemizde sadece Şanlıurfa Birecik ilçesinde görülen çok nadir kuş türü olan Çizgili İshak kuşu en küçük baykuş türüdür. Bir çok baykuş türü gibi geceleri avlanır. Ülkemizde ve hatta Avrupa ölçeğinde bilinen üreme noktası sadece Birecik ilçesinde Söğütlük (Fırat kavağı gen havuzu) içerisindedir.Dünyada ve ülkemizde kuş gözlemciliği için büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple her yıl bu kuşu görmek için Avrupa’dan bir çok kuş gözlemci gelmekte ve dürbün , teleskop yardımıyla gözlemler yapmaktadır. Ülkemiz için örnek teşkil edebilecek olay ise, hemen kuşun yaşadığı alanda bulunan çay bahçesi Çizgili ishak kuluna sahip çıkmış, koruma, izleme çalışmalarına büyük destek vermektedirler. Çay bahçesinde kuş gözlem için kullanılan bir dürbün ve işletmede çalışan garsonlar kuşun hangi ağaç da hangi saate görülmesinin mümkün olduğu bilmekte ve alana gelen yerli yabancı kuş gözlemcilere yardımcı olmaktadırlar. Özellikle çay bahçesinde Şanlıurfamızın kaçak çayını içerken, efsanevi baykuşu izlemek Avrupalı kuş gözlemcileri ne kadar şaşırtsa da hallerinden memnun oldukları çok bellidir.
Sadece çay bahçesi değil, Birecik belediyesi 2008 yıllında Çizgili İshak kuşunun sembolik bir heykelini yaptırıp kuşun alanda ölümsüzleşmesini sağlamıştır. Ayrıca yaşam alanı olan 1. derece doğal SİT statüsüne sahip söğütlük içerisinde 3 adet kuş ve Fırat kavaklığı hakkında bilgilendirme tabelaları bulunmaktadır.
Çizgili İshak Kuşunun Birecikli yöre halkı tarafından bilinmektedir. Birecikli yaşlılar Kuş’a HAK kuşunu adını vermiş ve ötüşünden dolayı hak diye bağırdığını anlatmaktadır. Bu da kuşun daha eski yıllarda da bölgede yaşadığını göstermektedir.
Çizgili İshak kuşu daha öncede bahsettiğimiz gibi Tüm Avrupa’da yaşam alanı olarak Şanlıurfa Birecik ilçesinde Fırat Kavaklığı alanında yaşamaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde kuşun sadece 5-10 dönümlük bu alanı tercih sebebi ise, Bölgedeki barajlardan dolayı Fırat kavaklarının sadece bu alanda kalmış olmasıdır. Çizgili ishak kuşu kavağı tercih etme sebebi ise tüylerinin rengiyle kavağın kabuk renginin aynı olması ve kuş kendini kamufle (gizlenme) imkanı sağlamasıdır.
Çizgili İshak kuşu her yıl üreme döneminde ülkemize yani Birecik bölgesine güneyden gelmektedir ( Suriye ). Eylül ayı ortalarına kadar kalmakta ve bu süre içerisinde üreme dönemini geçirmektedir. Eş seçmesi, yuva kurması, yumurtlaması ve yavrularının ilk uçuşları Haziran ayı sonunu bulmaktadır.
Bölgemizde aktif koruma çalışmaları yürüten Doğa Kültür ve Yaşam Derneği uzmanları Çizgili İshak kuşunun bu yıl için geçtiğimiz hafta geldiği kaydını almıştır. Her yıl olduğu gibi bu yılda Çizgili İshak kuşu hakkında bilimsel ve koruma çalışmaları dernek uzmanları tarafından yapılacaktır. Özellikle Kuşun popülasyon sayısı, üreme başarısı ve göç bilgileri bilimsel olarak gözlenmekte ve kayıt altına alınmaktadır.
Şuan yaşadığı alanda kuşun heykeli ve bilgilendirme panoları bulunmaktadır. Bu türün devamlılığı ise Fırat kavaklarına bağlı olduğu düşünülmektedir. Gerçek olan ise bu kuşun devamlılığı Şanlıurfalılar ve yerel karar vericilere bağlıdır. Hak sahip olduğu hakkı almalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder