Hakkımda

Fotoğrafım
2001 yılında Gaziantep üniversitesinde doğa konusunda eğitimleri başladı. Üniversite bünyesinde ilk defa Gaziantep Üniversitesi Çevre Topluluğunu kurdu. Topluluk bünyesinde Türkiye’nin birçok yerinde doğayla ilgili eğitim çalışmalarına katıldı. Gaziantep genelinde doğa koruma projelerini gerçekleştirdi.Kuş gözlem topluğunun temellerini atılmasında yardımcı oldu. İki yıl kadar Başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Doğaya ve tabiata daha yakın olmak ve tanımak amacıyla Türkiye Dağcılık Federasyondan bir dizi eğitimler alarak, konusunda eğitmenlikler görevinde bulundu, halende lisanslı olarak faaliyetlere katılmakta ve görev almakta. Üniversite bünyesinde 1 yıl yamaç paraşütü eğitimi aldı, 2002 yılında Türk Hava Kurumu Eskişehir İNÖNÜ paraşüt okulundan T-10B Paraşüt sertifikası aldı. Bazı aralıklı zamanlarda Atlas dergisinde staj niteliğinde bulunup, Yeşil Atlas sayfası için çalışmalarda bulundu. Üniversite yıllarında Fotoğrafçılık’ da Siyah- Beyaz TAB eğitimi alarak, üniversite bünyesinde sergilere katıldı. Doğa Fotoğrafçılığıyla uğraşmaya devam ediyor. Doğa koruma çalışmalarına aktif olarak Doğa Derneğinde ve Doğa Kültür ve Yaşam Derneğinde sürdürüyor.

31 Aralık 2011 Cumartesi

KUŞUNU İYİ TANI !

Kuşlar tarih boyunca insanoğlunun hep ilgisini çekmiştir. Birçok düşünür, bilim insanı kuşları hayranlıkla incelemiştir. Bir çok etnik kabile, tarih sayfalarındaki  kızılderililer, eski uygarlıklara konu olmuş ve yaşamlarında önemli bir yer tutmuştur.  

Bu sebeplerden dolayı Avrupa’ da çok daha eskilere dayanan ülkemizde ise son 10 yılda çok gelişen “ Kuş Gözlemciliği” tutkusu başlamıştır. Birçoğumuza bu sıfatlama garip gelebilir ama hangimiz uzun uzun süzülen, şakımalarıyla melodiler çıkaran veya renkleriyle bizi büyüleyen anlar olduğunda dikkat kesilmeyiz ki?

Şanlıurfamızda ise son 5 yıldır kuş gözlemciliği iyice gelişmekte ve bu yaşam şeklini sadece üniversitelerde okuyan veya belirli bir kesim değil de; otomobil tamircisi Salih Usta, döner başındaki Mustafa veya tiyatro sanatçısı Mesut ve daha birçokları ilgilenir hale gelmiştir.

Kuş gözlemciği doğayı kuşların gözünden tanımayı, anlamayı, korumayı sağlayan bir spordur. Kuşların renkleri, davranışları ve yaşam alanlarının çeşitliliği insanları kuş gözleme çeken etkenlerdir.  Kuş gözlemciler farklı alanlarını sık sık ziyaret ederek gözlemledikleri kuşların kayıtlarını alır ve doğalarına sahip çıkarlar.

Sağlıklı bir çevrenin en iyi göstergesi olan kuşlar her türlü yaşam ortamında bulunurlar. Havada, karada, ormanda, bozkırda ve her mevsim her yerde görebileceğimiz kuşlar çevrenin karşı karşıya kaldığı ve bizlerin çok sonra farkedebileceği tehlikelerin ilk habercisidirler. Tarlamızdaki, yaşadığınız yerlerdeki olumsuzlukları (bilinçsiz avcılık, yanlış tarım ilaçlarının kullanılması) gibi özellikle insan kaynaklı tehditleri ilk onlardan öğrenebiliriz. Çünkü olumsuz bir durum veya sorun olduğunda ilk kuşlar terk eder! Bir bölgede kuşlar yoksa, sorun olma ihtimali çok yüksektir.   

Tüm Avrupa’da sadece Şanlıurfa’da yaşayan bazı kuşlar;  Çöl Koşarı, Çizgili İshak Kuşu, Kelaynak, Çöl Toygarı, Irak Yedikardeşi’dir. Şanlıurfa’da yaşayıp da bu kuşları görmemek mümkün müdür? Düzenli olarak kuş ve doğa gözlem etkinliklerine çıkan, Şanlıurfa doğasının korunması için çalışan derneklerle beraber çalışabilirsiniz.

Her kişinin kendi yapısına göre bir kuşu vardır. Bazıları kartal veya şahinleri severken bazıları billur sesli kuşlara ya da  rengarenk kuşlara ilgi duyar.

Peki sizin kuşunuz hangisi ?   

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder