Hakkımda

Fotoğrafım
2001 yılında Gaziantep üniversitesinde doğa konusunda eğitimleri başladı. Üniversite bünyesinde ilk defa Gaziantep Üniversitesi Çevre Topluluğunu kurdu. Topluluk bünyesinde Türkiye’nin birçok yerinde doğayla ilgili eğitim çalışmalarına katıldı. Gaziantep genelinde doğa koruma projelerini gerçekleştirdi.Kuş gözlem topluğunun temellerini atılmasında yardımcı oldu. İki yıl kadar Başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Doğaya ve tabiata daha yakın olmak ve tanımak amacıyla Türkiye Dağcılık Federasyondan bir dizi eğitimler alarak, konusunda eğitmenlikler görevinde bulundu, halende lisanslı olarak faaliyetlere katılmakta ve görev almakta. Üniversite bünyesinde 1 yıl yamaç paraşütü eğitimi aldı, 2002 yılında Türk Hava Kurumu Eskişehir İNÖNÜ paraşüt okulundan T-10B Paraşüt sertifikası aldı. Bazı aralıklı zamanlarda Atlas dergisinde staj niteliğinde bulunup, Yeşil Atlas sayfası için çalışmalarda bulundu. Üniversite yıllarında Fotoğrafçılık’ da Siyah- Beyaz TAB eğitimi alarak, üniversite bünyesinde sergilere katıldı. Doğa Fotoğrafçılığıyla uğraşmaya devam ediyor. Doğa koruma çalışmalarına aktif olarak Doğa Derneğinde ve Doğa Kültür ve Yaşam Derneğinde sürdürüyor.

31 Aralık 2011 Cumartesi

URFA DAĞLARINDA GEZER Mİ BİR CEYLAN ?

Şanlıurfa’nın bozkırları Avrupa ölçeğinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizin en nadir doğal değerlerini bu sebeple bünyesinde barındırmaktadır. Şanlıurfa bozkırlarında yüz yıllardır birçok canlı türü yaşamış ve yaşamaya devam etmektedir. Ama Urfalılar için en değerlisi ve önemlisi Ceylanlar olmuştur. Ceylanların yeri ayrı tutulmuş;  türkülerinde, motiflerinde ve hikayelerin de ayrı bir yeri olmuştur. Hz İbrahim (as)’den, Şanlıurfa’nın türkülerine, bakır işlemeciliğinden, motiflere ve desenlerde hayat bulmaya devam etmektedir. Her Urfalının gurbet de söylediği veya dinlediği ilk şarkı sanırım “ Urfa dağlarında gezer bir ceylandır”.

Urfa’nın ceylanları ülkemizde yaşayan iki tür ceylandan birisidir( Gazella subgotturosa).
Diğeri ise son yıllarda tekrardan bulunan Amanos dağlarındaki ( Gazella gazella)’ dır.

Urfa’nın ceylanları, narin yapılıdır. Dişileri boynuzsuz; erkekleri yukarı ve geriye kıvrık siyah boynuzlara sahiptir. Zayıf yapılı, ince bacaklı, güzel ve iri gözlü hayvanlardır. Renkleri açık kiremit kahverengiden koyu krem sarısına kadar değişir. Alınları ve gözlerinin arkası açık renklidir.


Bu narin canlıların günümüzdeki en büyük tehditleri ise yanlış ağaçlandırmadır. Özellikle Şanlıurfa’nın ceylanlarının doğal ortamları bozkır alanlardır. Bu alanların ağaçlarla doldurulmak istenmesi bu tür ve diğer bozkır türleri (Sırtlan, Çöl Varanı, Keklik, Tavşan vs. ) için büyük tehdit oluşturmakta ve yaşam alanlarını yok etmektedir.
Diğer bir tehlike ise bölgemizde çoğalan yasa dışı avcılıktır. Bunun için ise yetkililer ve yerel halk duyarlılık göstermekte olup son yıllarda bu tehlike azalma göstermektedir. Bu sayede efsanevi ceylanların sayıları çoğalmaktadır.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder